CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

6. juni 2008

Blogging- Bra eller dårlig?

Min erfaring med bloggoppgavene var veldig positiv. Jeg likte å få ukentlig oppgaver hvor jeg kunne si det jeg mente og fortelle om noe interessant. Til tross for at vi ikke fikk så veldig mye tid til respons fra andre medelever eller fra lærere, var det en fin og lærerik metode for norsk faget. Jeg erfarte det å bruke internett til andre ting enn å surfe, og heller bruke det til noe nyttig.

Det jeg likte var hele konseptet med oppgaven. Det at en kunne si akkurat det en mente og at en kunne blogge innen for et så vidt spekter. Bloggingen gjorde undervisningen i norsken mer variert og derfor ikke så kjedelig. Norsk faget ble mer morsomt, og min erfaring og opplevelse var bare positiv.

Jeg vil til slutt anbefale å bruke bloggen til neste år også!

29. mai 2008

Verdens billigste bensin

I Norge i dag er bensinprisene til å få bakover-sveis av. Prisen for å fylle bensin eller diesel rundt om på de fleste bensinstasjonene koster omkring 13 kroner. Hvis man i dag skal fylle opp en tank på ca 45 liter, brenner lommeboka for da må en svi av nærmere 700 kroner. Dette er helt utrolig med tanke på at prisen per literen før var på ca 6 kroner. På nettsiden til dagbladet står det en artikkel om verdens billigste bensin. Og det er helt utrolig at det kan være så stor forskjell på bensinen i noen land.

Den billige bensinen koster hele 60 øre per liter og kan kjøpes i Venezuela. Mange av nabolandene benytter seg av denne billige bensinen og reiser over grensa for å betale mindre. Men med tanke på at prisen per liter er så dyr i Norge er fordi at Norge skal ha drivstoffavgifter. Og hvis man ser i forhold til hvor mye nordmenn og venezuelanere kjører bil, kan man fort se grunnen til høye priser. De høye prisene fører til at flere og flere mennesker blir mer kresen på bilbruket, og kan føre til mindre forurensning på denne fronten. Så de ekstremt høye prisene har sine grunner, selv om det første som slår deg er at det ikke er menneskelig å betale så mye for drivstoff. Derfor råder jeg alle førere at neste gang dere skal kjøpe bensin eller diesel så er det ikke regjeringen som er teit, men at det er for klimaet.

 

8. mai 2008

Reklame - Påvirker det meg?

Reklame er noe en bruker for å komme ut til folket. Selve ordet reklame betyr å rope. Så det forskjellige bedrifter gjør for å få frem de nye produktene sine, reklamerer de om de. De bruker masse virkemudler og retter dem ret mot deg hvor enn du går. Reklame finnes over alt, og det er ikke en dag som går uten at vi ser reklame. Jeg skal nå ta for meg to forskjellige reklamer og tolke dem. Jeg har valgt ut "Doffen har daua" for Rema 1000 og "Rømme hjemmefra" for Norvegia.

Førsteinntrykk
Rema 1000: Mitt første inntrykk av denne reklamen er at jeg blir interissert i hva den skal få frem. Dette er fordi en kan kjenne seg igjen i situasjonen, og man lurer på hva som kommer til å skje videre fra første bilde der du ser den lille gutten og doffen som har daua.

Norveiga: Første inntrykk er at man smiler av den lille jenta som skal rømme hjemmefra. Man har lyst til å se hva som skjer. I tillegg synes man det blir morsomt at foreldrene skjønner at dette bare er tull.

Kommunikasjonssammenhengen
Rema 1000 reklamerer for hva som er enklest å gjøre og Norvegia reklamerer for en tøff hverdag. Hver av reklamene prøver å nå frem til familier ved å filme forskjellige familie situasjoner. Ved å få familier til å kjenne seg igjen, for så å få frem deres produkt inne i reklamen. Produktet vil legge seg i underbevistheten.

Beskrivelse
Rema 1000:
Reklamen viser en helt vanelig familie om morgenen, stressa som en helt annen familie. Men så oppstår det et problem hvor den lille gutten ser hans døde gullfisk. Moren prøver å dekke over hele problemet, men når søsteren spørr hva som skjer da lillebroren sier akkurat som det er - "Doffen har daua".

Norvegia:
Reklamen viser en jente som har pakket sakene sine, for å rømme hjemmefra. Faren og moren står ved døra og vinker datteren sin hade. Så ser man at datteren lengter tilbake til familien sin. Så lister hun seg inn igjen og foreldrene finner henne mens hun spiser Norvegia.

Tolkning

  1. Blikkfanget/Stoppeffekten: Øynene mine fester seg først på situasjonen mellom familie medlemedlemmene.
  2. Bildespråk: Bildene viser at det er et problem, men samtidig at dette er noe de ikke har lyst til å gjøre det de er på vei til å gjøre.
  3. Grafisk språk/layout: Reklamen har ingen spesielle farger eller utsnitt i starten. Kun på slutten da navnet til bedriften blir mer understreket med sterke farger og uthevet skrift.
  4. Lesbarhet: Den er veldig lettlest, grunnet lite skrift og korte, fulstendige setniger.
  5. Språklige virkemidler:
  • Ord: Vanlige norske ord i Norvegia reklamen, ikke noe spesiellt. Mens i Rema 1000er det litt slang i sprket.
  • Apellativt språk: Begge reklamene har apellativt språk. Noen eksempler er "Jeg tror kanskje doffen er litt sliten" og "Jeg kommer aldri tilbake".
  • Infromativt språk: I Rema 1000 er det ingen skjult argumentasjon, mens i Norvegia har vi skjult argumentasjon i starten. - Jenta: "Jeg kommer aldri tilbake". - Foreldrene: "Du får skrive et kort da". - Jenta: "Du får skrive et kort selv, surpomp".
  • Slagord/ Ordspill: Ingen spesiell.
  • Humor: I Norvegia er det humor når gutten har skjønt hva som har skjedd.
  • Rim og rytme: Ingen spesiell.
  • Gjentagelser: Når jenta gjentar faren sin.
  • Kontrast: Ingen spesiell.
  • Språkelige bilder: Ingen spesiell

Budskap

Rema 1000: I denne reklamen er budskapet at det enkleste er ofte det beste. At man bare skal si det som det er.

Norvegia: Budskapet i reklamen er at det kan være en tøff hverdag, men man vil finne en måte å fikse alt på.

Vurdering

Rema 1000: Reklamen til Rema er bra. den har humor og alle kan kjenne seg igjen i slike situasjoner. Jeg synes det ikke er noe å forandre på denne reklamen, fordi bedriften får frem budskapet og hvilke butikk som står bak.

Norvegia: Reklamen til Norvegia er veldig bra, den får frem budsklapet sitt samtidig som at den får frem produket.

6. mai 2008

Olav H. Hauge

Olav H. Hauge ble født i Ulvik, Hardanger den 18. August i 1908. Han var en norsk forfatter og en av de viktigste lyrikerne i den modernistiske tradisjonen på 1900-tallet. Han bodde hele livet i Hardanger og var utdannet gartner og drev sin egen frukthage.

Siden han var lyriker i den modernistiske tiden, preget dette hans skrivning. Det som er spesielt med lyrikken til Hauge er Hardanger-landskapet og naturen er veldig tydelig. Til tross for dette har diktene et internasjonalt preg. Selv om Hauge ikke hadde studert lyrikk eller litteratur, viste han mye innen dette området. Han hentet masse inspirasjon til sin egen dikting fra kinesiske diktere.

Han har gitt ut flere samlinger. Noen kjente er Glør i oska, På ørnetuva (preget av modernistisk språk) og Dropar i austavind.


Måten vi jobbet på med lyrikerne hadde sine negative og positive sider. Det poritive var at en kunne lettere reflektere og være spontan fordi stoffet satt fortsatt ferskt i hodet. Det negative var at en ikke fikk nokk tid til å lære seg stoffet man skulle si, og ikke gjort presentasjonen helt ferdig.

14. apr. 2008

En annerledes kjærlighetshistorie

Filmen PS: I Love You hadde premiære 4. April på Sandvika Kino. Jeg dro dit med et par venner med høye forventninger grunnet at jeg hadde lest boken først. Boken er skrevet av Cecilia Ahern, som har utviklet seg mye fra sin først bok, og denne boken gav meg et skikkelig godt inntrykk. Så da jeg dro for å se filmen var forventningene mine høye for jeg ville ikke at bildene jeg hadde forestilt meg fra boken, skulle bli ødelagt.

Regissør: Richard LaGravenese

Forfatter: Cecilia Ahern

Premiære: 04.04.08

Sjanger: Drama/Kjærlighet


Terningkast: 5


Handling:
Holly Kennedy er en suksess full kvinne: vakker, smart og gift med en mann hun elsker over alt på jord. Han heter Gerry er irer og full av liv. Men når Gerry blir syk og dør av en hjerne svults, faller livet til Holly sammen. Hun vet ikke hva hun skal gjøre uten han og føler seg fortapt. Den eneste personen som kan hjelpe henne er den personen som ikke er der lenger. Ingen kjente Holly bedre enn Gerry. Men Gerry har planlagt alt for Holly, så på bursdagen hennes da hun fyller 30, får hun seg en stor overraskelse.

På bursdagen hennes får hun en pakke på døra. Den er fra Gerry, og inneholder en gave og en kassetspiller som er til å spilles av. Holly spiller av kasseten og får høre Gerry sin stemme. Han forteller henne hva hun har i vente, det vil nemlig komme et brev i måneden som skal fortelle henne hva hun skal gjøre! Hun må gjøre som han sier, hvis ikke ødelegger hun meningen med brevene. På denne kassetten forteller han til vennene hennes at de skal ta henne med ut på byen!

Slik går månedene, og Holly står nærmest nede ved postkassen får å vente på brevene. Disse brevene får henne til å oppleve hyggelige, flaue, morsomme stunder som får henne til gradevis komme over sorgen.

Vurdering:

Tiltross for at boken var veldig bra, skuffet ikke filmen. Filmen er en søt og litt anderledes kjærlighets historie, og den gir deg en god følelse. Og du vil definetivt finne et vått øye i salen. Denne filmen er rørende og alle skuespillerne gjør veldig bra presentasjoner. Dette gjør filmen verdt å se, og anbefales på det sterkeste.

10. apr. 2008

Diktningens kunst

Lyrikk er først og fremst en av de tre hovedsjangerne innen skjønlitteratur. Det er litteratur som innebærer diktining med følelser og øyeblikkets stemmning.

Noe som kjennetegner lyrisk tekster:
  • At teksten har musikalske eller visuelle vikemiddler, som rim og/eller rytme.

  • Teksten er kort og mettes med betydning.
  • Lyriske tekster skal si mye med få ord.

Lyrikens diktning har veldig stor betydning og har gitt det norske samfunnet masse. Vi har mange store lyrikere. Dikt kan gi oss en følelse eller få oss til å gruble. Dette diktet jeg ar valgt, fikk meg til å gruble og jeg likte tanken bak det.


"Hvis jeg går..."

Hvis jeg går

ødelegger jeg deg

for en stund


Hvis jeg blir

ødelegger jeg deg

for alltid







Dette diktet er skrevet av Håvard Reim (født 1959), som debuterete som attenåring i 1977, med diktsamlingen kall på heltene. Han har gitt ut både lyrikk, essay og andre sakprosatekster. Reim er også kjent for å ha skrevte tekster til kjente personer som Bob Dylan og Leornard Cohen, og til Morten Harkets soloplate Wild Seed. Dette diktet kommer fra en samling som heter Teksmeldinger, som er en samling av kort tekster om blant annet barndom, sår kjærlighet og brutte ekteskap.

Diktet "Hvis jeg går nå..." handler om en som prøver/skal forlate en annen person. Diktet beskriver det på en merkelig måte, men samtidig riktig. Hvis en person blir forlat av en annen person som en elsker veldig høyt, kommer man over det etter hvert. Men vis denne personen som prøver å forlate deg, og dere ikke har det bra sammen og forblir sammen, blir det ingen gode/glade mennesker ut av det. Dette er en av grunnene jeg liker dette diktet. Måten en beskriver at en forlater noe/noen, er det som gjør diktet spesiellt. Med tanke på dette likte jeg diktet i seg selv, uten en måte jeg kan forklare det på.

7. apr. 2008

Mannen som elsket Yngve

Regissør: Stian Kristiansen

Produsent: Yngve Sæther

Forfatter: Tore Rudberg

Premiære: 14. Februar 2008

Sjanger: Drama/Kjærlighet

Skuespillere: Rolf Kristian larsen (Jarle Klepp), Ole Christoffer Ertvåg (Yngve Lima), Ida Elise Broch (Chatrine Halsnes), Arthur Berning (Helge).


Terningkast: 5


Handling:

Året er 1989 rundt om i verden skjer det forandringer. Berlin Muren faller, og det gjør også Jarle Klepp. Jarle Klepp er en gutt som går på Kongsgård HS i Stavanger. Er sanger i sitt eget punkband, Matias Rust Band sammen med vennene Helge og Anders. Han har en kjæreste, Chatrine, og de er veldig forelsket i hverandre.

En dag begynner det en ny gutt i klassen, Yngve, og alt forandrer seg. Denne gutten har en effekt på Jarle som han selv ikke kan forklare. Han blir ufrivillig forelsket i Yngve, som er en tennis-spillende, herlig person. Dette forandrer alt i Jarles liv.

Vurdering:

Denne filmen er en veldig god film. Filmen har en effekt som kan få en til å gråte eller le, den gir deg en god følelse og noe å tenke over. Skuspillerne gjør en kjempe jobb, og til å være så unge er de veldig flinke.

Ida Elise Brohc har forbedret seg veldig fra sine forrige presentasjoner. Rolf Kristian Larsen gjorde filmen klomplett, han gjorde rollen som Jarle helt perfekt. Arthur Berning er den "morsomme" og får en til å le.

Filmen gjorde et godt inntrykk og den lå opp til forventningene. Anbefaler filmen på det sterkeste til alle unge voskne og voksne.