CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

1. feb. 2008

Nynorsk... for noe dritt!

Nynorsk er et språk som nordmenn snakket før språket vårt ble påvirket av dansk. Og nå som praktisk talt alle i Norge snakker bokmål skjønner jeg ikke helt hvorfor vi skal lære dette språket.Jeg mener, det er en veldig liten sannsynelighet for at det blir det nye internasjonale språket i verden eller at alle i Norge plutselig skal skifte skriftspråk. Jeg mener det er en veldig sannsynelig hetfor at dette kommer til å skje, men allikavel må ungdommer lære dette på skolen. Vi får i tillegg standpunkts karakter på dette faget når vi går ut av vidregående, og vi har ingen sjangs for å slippe språket med mindre du har et annet morsmål eller en annen nasjonalitet. Med tanke på at nynorsk karakteren kan påvirke sluttsnittet ditt, og derav få konsekvenser for hvor du kommer inn senere, har man egentlig ikke mye annet valg enn å jobbe med nynorsk. Oppgaver på skolen i nynorsk vil man få, og hvis man ikke jobber med faget «går det rett att skogen».

Men hvor mye lærer du egentlig når du er så lite motivert som de fleste er når det gjelder nynorsk. Bare tenk deg at du sitter med en oppgave som har innleveringsfrist om 2 timer, du har kommet halvveis og sliter skikkelig. Du er stressa og husker ingen nynorske ord, og ender med at du må slå opp hvert enest ord du har tenkt å skrive. Man kan faktisk ta seg selv i å slå opp «uke - veke», som er et ord som nesten alle kan men husker ikke fordi du er stressa. Og når du endelig har levert 2 sekunder før fristen, puster ut og åpner internett, hvor mye har du egentlig lært mens du skrev? Du stresset så mye med å bare få den ferdig i tide at den er sikkert propp full av skrivefeil, og enden på visa blir at man ikke fikk med seg gramatikken mens man skrev, og når den dagen får å få tilbake teksten husker du ikke hvilken det er. Hvor mye har du lært da?, hvor mye sitter du igjen med da?


Nynorsk er et språk som ungdom idag ikke har veldig mye tilovers for. De bryr seg egentlig ikke om faget fordi det «er jo bare nynorsk». Jeg tror at de fleste ungdommer gjør en liten feil der. En bør ikke skyve det unna, man bør jobbe med faget som med alle andre fag. Kanskje lese en nynorsk bok eller pugge litt mer på gramatikken, følge litt mer med i timene der læreren underviser i nynorsk. For nynorsk teller like mye og det vil stå på kortet ditt sammen med alle de andre som en tellende karakter. Saken er at man bør jobbe med nynorsk uansett hvor mye man hater språket, for til slutt vil du få uttelling for det harde strevet.

1 kommentarer:

LK sa...

Du har kommet med noen fine refleksjoner her, selv om jeg selvfølgelig ikke kan si meg helt enig i alt. Jeg tror imidlertid det er riktig og viktig at dere må åpne øynene for at en god karakter i norsk sidemål ikke kommer av seg selv. Det er like viktig at dere setter dere ned og arbeider med dette faget som de andre språkfagene. I tillegg tror jeg at dere vil få en bedre språkforståelse og følelse for nynorsk ved å lese nynorske tekster, en av grunnene til at vi valgte bare nynorske noveller til siste oppgave.